Тут така темка, і без мене! Як я це пропустив?!
Значить щодо діалекту, ясне діло що як з маличку ним розмов, то це і в "рукописах" проскакує! А горжусь я ним, тому що жодна область нашої держави, непохвалиться такою кількістю письменників яких трохи Олєха вже й перечислив, хіба що додам ще й "руссского" пісатєля Гоголя, який проживав в с. Козацькому (16км) більше 10 років, і Бульбу написав тут, із НАШОГО козацького краю. (До речі, цей рік впала несуща стіна в тому маєтку, а грошей на ремонт ясне діло нема). Можна канєшно вспомнить що і "Лебедине Озеро" Чайковським було написано в Кам"янці.
Але із нечієїсь "малоросії" в нашу державу Україну зробив таки теж наш Хмельницький! А всі повстання які ми учим в школі, коліївщина Максима Залізняка наприклад, чі гайдаматчину Тютюнника вспомнить, чі Кривоноса... Звитяжний "козацький дух"- дух ВОЛІ, СВОБОДИ, НЕЗАЛЕЖНОСТІ. УКРАЇНСЬКОГО ПАТРІОТИЖМУ, ТА ГОРДОСТІ ЩО МИ НАЦІЯ, зародивсь не в Львові чі Донецьку, чі Ялті чі в Києві, а тут в моїй Черкащині.
А якщо взять поближче, то тільки в нас на Черкащині москальських комуняк (кроми самих Черкас і Умані) небуло до 24-26 року. В нас була тоді Холодноярська і Медвинська Республіки! (Совітую почитать книжку "ХОЛОДНИЙ ЯР" Залізняка) Де на кожин рот в сім"ї була розділина земля, де були повернуті назад козацькі військові закони, що кожин селянин ішов в поле із гвинтівкою та бойовим конем. І коли московіти десь і нападали, всі летіли туда. Але і розправа була якраз в дусі наших братів у фуфайках- Муравйов неміг цілою армією взяти Медвин (тому що кругом села лежали вверх зубками борони і коні немогли пройти). та коли таки через тиждень взяв, то все чоловіче населення було вирізано до 14років... А старостів сіл Холодноярців всих спалили в хаті живцем.
Ну це так, сама малость історії моєї землі, а Шевченко писав ясне діло не на моєму діалекті, а на своєму... Просто 70 років "оруссчєнія" таки далися в знаки...

І ніхто його неридактував, а весь наш Український правопис на тодішньому Черкаському діалекті, по тому же самому Гулак-Артимовському, Шевченко, Нечуй-Левицькому, Іван Ле, Василь Симоненко і т. д.!!!
Даже яблуко №1 у світі "Семеренка" чі як ще називають "Зелена гуда" (повністю зеленого кольру як хто в сортах непонімає) виведено в нашому Городищі Симеренком, правда в 30тих був за це й розстрілян...
А на рахунок шовінізма чі крайнє правого расизма чі партійної лінії Водітель таки перегнув! Да щоб я таким і був то йому "смешно нєбєло" б, бо я його як друга, москаля (по блату) стріляв би першим!