Olexa написав:Я трошки дивуюсь автоюашникам. Вони б’ються в істериках стосовно того, що хтось поставив свою машину на стоянку з порушанням ПДР, і так, що він дійсно заважає іншим. В той час як в цивілізованих країнах на такий випадок є дуже простий механізм — дістаєш мобільний телефон, набираєш поліцію, і повідомляєш, що там-то і там-то поставлено на стоянку із порушенням ПДР автомобіль такої-то марки, номер такий-то. І далі вже або поліція приїжджає з евакуатором (якщо, наприклад, поставлене на стоянку з порушенням авто унеможливлює проїзд якогось транспорту), або блокує це авто, або просто складає протокол та виписує штраф, і присилає його власникові того авта по пошті. І все. Цілком дієва мотивація паркуватися так, щоб не створювати проблем іншим людям.
Втім, я не дарма написав, що дивуюся лише трошки. В нас же за часів совка було виплекано, селекціоновано, суспільство злодіїв (хто не сильно володіє українською, російською це "воров"). Система гарантувала всім людям забезпечення у певних рамках, але й гарантувала неможливість докласти власні зусилля, щоб перевищити ці рамки. І однією з найвищих чеснот у цьому суспільстві було змогти докласти свої зусилля для того, щоб обікрасти цю систему. Відповідно, в людей формувалася й злодійська солідарність. Люди об’єднувати свої зусилля, люди, можна сказати, торгували своїми здобутками (ти за рахунок своїх можливостей зробиш щось понад встановлені рамки для мене, а я за рахунок своїх можливостей зроблю щось понад встановлені рамки для тебе). І, відповідно, однією з найбільших ницостей у цьому суспільстві було "заложіть" іншого, "настучать" на нього. Такі дії піддавалися потужному моральному осуду.
Система та не вижила. Не торкатимусь того, яку роль у її загибелі зіграв цей аспект її будови. Натомість зверну увагу на те, що система загинула, а люди лишилися. Люди з поглядами та моральними цінностями, сформованими кількома поколіннями. В тому числі під дією селекції шляхом суворих репресій. І фізичного знищення. В тому числі масового.
І тепер ці люди відчувають потребу в якійсь системі, що забезпечувала би їм комфортне СПІВіснування. Бо не хочуть жити як звірі, коли кожен кожному ворог, коли кожен намагається зжерти такого ж, як він. Ну, більшість не хоче, я так сподіваюсь. І вони б’ються в істериках, намагаючись виробити якусь систему, друкують наліпки "я паркуюсь как мудак", накручують одне одного істериками на форумі автоюа, отримуючи фальшиве відчуття, що ти щось зробив. А рішення ж під носом. Але надто потужним є моральний блок у свідомості, що не дозволяє ним користуватися. Ти що, це ж я буду "СТУКАЧ"!!!
Тобто, це ж я "заложу" іншого злодія, будучи таким самим злодієм. А задай собі питання, чи є ти таким самим злодієм? Якщо є, то ти або не обурювався би, або ти таки є злодій. А якщо ні, то хіба ти бачиш цей механізм якимось іншим? Все дуже просто: ти розумієш, що для того, щоб всім було комфортно, всі мають дотримуватися певних обмежень (так, обмежувати себе в чомусь), ти готовий дотримувати цих обмежень сам, але натомість вимагаєш, щоб їх дотримувалися інші. Хто не дотримується — твій ворог. Ти себе обмежуєш, а він в тебе краде те, в чому ти себе свідомо обмежив. Він — злодій. Що роблять зі злодієм?
Насамкінець про дієвість механізмів. Хтось може зауважити, що застосування міліції може бути неефективним. Слушно зауважити. Хто стикався з роботою нашої теперішньої міліції (звертався до неї, якщо в нього щось вкрали, чи намагалися вкрасти), швидше за все, підтвердить це. Але вдаватися до іншого злочину (пошкоджувати авто, фізіономію злодія чи намагатися образити його) — не вихід. Злодій усвідомлює, що він злодій, і скористається зустрічним злом для виправдання наступного власного. Особливо, якщо зустрічне зло буде зроблене "із запасом", від розпачу. Міліція працює неефективно? Так треба на неї діяти. Ніщо не змінє своєї швидкости та напрямку, якщо на нього не діють ніякі сили. Є два простих номери телефонів: 102 для звернення, і телефон довіри ДАІ +380 (44) 272 4659 у випадку, якщо перший не спрацював. Якщо сильно хочеться, можна влаштовувати і показові акції (з викладанням відео в Інтернет).