Новый тип дифференциала: ДАК

Круг вопросов по трансмиссии, ходовой, тормозной системам, колесам и шинам обсуждается тут

Модератор: Модераторы форума

Re: Новый тип дифференциала: ДАК

Повідомлення Shevas999 » Сер вересня 19, 2012 15:43

Olexa, мне так нравится, когда критикуют люди, которые этого ДАКа и в глаза не видели. В теории можно найти кучу недостатков, но чтобы быть справедливым в высказываниях, нужно самому протестировать на практике. Не катался на червячных диффах и БТР,но проездив на ДАКе 8 тыс.км. уже могу кое-что рассказать. Жесткий ДАК стоит в коробке ВАЗ-210934,-и это,скажем честно,самый тяжелый расклад из всех возможных и для ДАКа,и для водителя. Нужно некоторое время переучиваться ездить(привыкал где-то месяц). На УАЗе все гораздо проще-включил передок на бездороожье,а это для самоблока родная стихия,и никаких проблем. Задок же даже с жестким ДАКом практически не приносит никакого дискомфорта и на асфальте. А вот с переднеприводными машинами немного сложнее. Правда, у Россиян очень скоро появятся более мягкие ДАКи на передне и заднеприводные ВАЗы и Нивы,но у меня уже стоит жесткий. Честно говоря, если бы был выбор,поставил бы себе все равно жесткий. Хоть на асфальте и есть небольшие недостатки, но когда попадаешь на бездорожье-это монстр. Уверен,что могу посоревноваться с любым штатным УАЗом по проходимости(единственный недостаток-это клиренс,конечно). Недавно продал Ниву (часто ломалась),поэтому есть с чем сравнивать. Суховато,конечно, было этим летом, но все равно, не нашел пока еще болота, из которого не смог бы выехать своим ходом(на всякий случай вожу с собой цепи,но не использовал еще ни разу).
А критикуемый текст,-это текст автора изобретения. С ним можно спорить,конечно. Я не конструктор и даже не автослесарь,поэтому во многих тонкостях принципа работы ДАКа не разбираюсь. Но кое-что проверил лично.
1.Когда ставил ДАК,переживал за износ резины. Так совпало,что одновременно поставил ДАК и поменял диски с резиной. Искал с агрессивным протектором,но летней подходящей не нашел,поэтому поставил мягкую всесезонку. Тяжело сказать,изнашивается ли меньше резина с ДАКом, но то что не больше-это точно.
2.
Брехня. Перетягнути можна лише в тому випадку, якщо в машини з вільним диференціалом одне з колес забуксує. В інших ситуаціях можливості рівні.

Это зависит от машин. Если мощности двигателя хватает(если это не Запорожец), то забуксует даже на асфальте.
3.
Расход топлива на 100 км станет меньше, допустим, на 3%, на 5%. Тоже неплохо, правда? Посчитай, за какое время окупится предлагаемая опция?

Тяжело проверить 3 или 5 процентов. Я когда прочитал,тоже подумал,что бред. Может у меня глюки,но что-то в этом есть. Засекаю периодически и не верю:после установки ДАКа стала жрать меньше(0,5-1л/100км). Может какое-то совпадение? Спорить не буду,-нужны еще участники "чуда".
У ДАКа,как и у любого самоблока есть свои плюсы и минусы. ДАК очень требователен к обкатке(первая 1000км). Я лично лью ER,который очень сильно продлевает ресурс трущихся деталей(проверено не только мною).
Но не зря же производитель дает год гарантии на свое изделие,и любителям бездорожья и настоящим экстрималам. А меняют они по гарантии без всяких проблем.Если была бы фигня,они бы уже давно обанкротились. И,думаю, не просто так в России ажиотаж на ихние дифы. Спрос превышает предложение(вы уж поверьте).
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Повідомлення: 47
Машина: ВАЗ-210934+4х4

Повідомлення Student » Сер вересня 19, 2012 16:18

Shevas999 написав: Жесткий ДАК стоит в коробке ВАЗ-210934,

Разве ДАК устанавливается еще и в коробки?
Или все таки в мосты?
Что не убивает, то делает нас сильнее.
Student
Член клуба

Повідомлення: 3789
Телефон: +38050949 три три 29
Машина: УАЗ-31514

Повідомлення hellcat » Сер вересня 19, 2012 17:21

Student написав:
Shevas999 написав: Жесткий ДАК стоит в коробке ВАЗ-210934,

Разве ДАК устанавливается еще и в коробки?
Или все таки в мосты?

Я полагаю, там коробка и межколесный дифференциал в одном корпусе.
Drive... to survive!

УАЗ-31601 '99, УАЗ-452 '85
hellcat
Член клуба

Повідомлення: 1248

Повідомлення Shurik » Сер вересня 19, 2012 18:31

Shurik, тобі не здається, що два процитовані твердження суперечать одне одному? ;) Якщо він дозволяє їхати без однієї півосі, значить, він дозволяє зламати другу піввісь і при наявности першої (і вивішеному колесі).

Дак працьюэ як два незалених двигуни. Тобто вын передає половину момента на одне колесо половину на друге, але не дозволяє перерозподілятись тому моменту якщо одно із коліс на слизькому покритиі. Для того щоб колеса повернулись одне відносно одного треба прикласти момент до обидвох коліс одночасно.

Да ти зможеш зламати піввісь, якщо різко кинеш зчепленя, на розкрученому двигуні і одне колесо буде стояти на сухому асфальті а друге на льоді, але то не повязано з даком то біда всіх блокувань. З іншого боку без блокуваня ти в такій ситуаці з місця не зрушиш.
Там, где асфальт, ничего интересного, а где интересно, там нет асфальта.

© Аркадий и Борис Стругацкие
Shurik
Член Клуба, Администратор форума

Повідомлення: 8853
Телефон: О67-49-26-l7l
Машина: УАЗ 3151

Повідомлення Olexa » Вів жовтня 02, 2012 10:13

Shevas999 написав:Olexa, мне так нравится, когда критикуют люди, которые этого ДАКа и в глаза не видели. В теории можно найти кучу недостатков, но чтобы быть справедливым в высказываниях, нужно самому протестировать на практике.

Занотував.

Shevas999 написав:Не катался на червячных диффах и БТР,

Занотував.

Shevas999 написав:но проездив на ДАКе 8 тыс.км. уже могу кое-что рассказать. Жесткий ДАК стоит в коробке ВАЗ-210934,

Занотував. :)

Shevas999 написав:-и это,скажем честно,самый тяжелый расклад из всех возможных и для ДАКа,и для водителя. Нужно некоторое время переучиваться ездить(привыкал где-то месяц).

Можна питання до людинини, яка 8 тисяч км від’їздила з ДАКом на передньопривідному ВАЗі? В чому полягає важкість для водія? Чого саме доводиться вчитися місяць? Ну і трошки філософські питання — навіщо? І чи це безпечно, якщо доводиться перевчатися, якщо машина не їде так, як має їхати машина?

Shevas999 написав:На УАЗе все гораздо проще-включил передок на бездороожье,а это для самоблока родная стихия,и никаких проблем.

Shevas999, мені так подобається, коли хвалять люди, які цього ДАКа на задньо/повнопривідному УАЗі й в очі не бачили. :P ;) Особливо, коли ці люди — продавці цих ДАКів.

Shevas999 написав:Задок же даже с жестким ДАКом практически не приносит никакого дискомфорта и на асфальте.

Shevas999, мені так подобається, коли це заявляють люди, які цього ДАКа в задньопривідних машинах і в очі не бачили.

Shevas999 написав:А вот с переднеприводными машинами немного сложнее.

А заради чого? Щоби хоч якось компенсувати комплекс меншовартости власників дев’яток?

Shevas999 написав:Правда, у Россиян очень скоро появятся более мягкие ДАКи на передне и заднеприводные ВАЗы и Нивы,но у меня уже стоит жесткий. Честно говоря, если бы был выбор,поставил бы себе все равно жесткий. Хоть на асфальте и есть небольшие недостатки,

Про недоліки на асфальті детальніше, будь ласка.

Shevas999 написав:но когда попадаешь на бездорожье-это монстр. Уверен,что могу посоревноваться с любым штатным УАЗом по проходимости(единственный недостаток-это клиренс,конечно). Недавно продал Ниву (часто ломалась),поэтому есть с чем сравнивать. Суховато,конечно, было этим летом, но все равно, не нашел пока еще болота, из которого не смог бы выехать своим ходом(на всякий случай вожу с собой цепи,но не использовал еще ни разу).

Ви заявляєте, що готові позмагатися за прохідністю з будь-яким штатним УАЗом на ВАЗ-210934 з ДАКом? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Shevas999, перепрошую, але Ви ставите під сумнів свою здатність адекватно мислити взагалі. :)

Shevas999 написав:А критикуемый текст,-это текст автора изобретения. С ним можно спорить,конечно.

Ви, як продавець, відповідаєте за те, що написали Ви.

Shevas999 написав:Я не конструктор и даже не автослесарь,поэтому во многих тонкостях принципа работы ДАКа не разбираюсь.

А фізику в школі вчили? З логікою товаришуєте?

Shevas999 написав:Но кое-что проверил лично.
1.Когда ставил ДАК,переживал за износ резины. Так совпало,что одновременно поставил ДАК и поменял диски с резиной. Искал с агрессивным протектором,но летней подходящей не нашел,поэтому поставил мягкую всесезонку. Тяжело сказать,изнашивается ли меньше резина с ДАКом, но то что не больше-это точно.

Але що менше, заявити не можете. До того ж, Ви поставили іншу гуму — тут взагалі мало сенсу порівнювати.

Shevas999 написав:2.
Брехня. Перетягнути можна лише в тому випадку, якщо в машини з вільним диференціалом одне з колес забуксує. В інших ситуаціях можливості рівні.

Это зависит от машин. Если мощности двигателя хватает(если это не Запорожец), то забуксует даже на асфальте.

І що?

Shevas999 написав:3.
Расход топлива на 100 км станет меньше, допустим, на 3%, на 5%. Тоже неплохо, правда? Посчитай, за какое время окупится предлагаемая опция?

Тяжело проверить 3 или 5 процентов. Я когда прочитал,тоже подумал,что бред. Может у меня глюки,но что-то в этом есть. Засекаю периодически и не верю:после установки ДАКа стала жрать меньше(0,5-1л/100км). Может какое-то совпадение? Спорить не буду,-нужны еще участники "чуда".

Ви ще іншу гуму поставили. А при заміні гуми можуть помінятися "кілометри".

Shevas999 написав:У ДАКа,как и у любого самоблока есть свои плюсы и минусы. ДАК очень требователен к обкатке(первая 1000км). Я лично лью ER,который очень сильно продлевает ресурс трущихся деталей(проверено не только мною).
Но не зря же производитель дает год гарантии на свое изделие,и любителям бездорожья и настоящим экстрималам. А меняют они по гарантии без всяких проблем.Если была бы фигня,они бы уже давно обанкротились.

Всього лише рік??? Тобто, через рік він може розвалитися? Нічого собі ресурс для диференціала!

Чи який вони заявляють ресурс?

Shevas999 написав:И,думаю, не просто так в России ажиотаж на ихние дифы. Спрос превышает предложение(вы уж поверьте).

Та я вірю. По-перше, наскільки я розумію, ДАК цікавий для машин, основне призначення яких — бездоріжжя. А дороги в Росії, як відомо — проблема. Що ж стосується ДАКів на ВАЗах... Я от поки що не розумію, може, справа в другій основній проблемі Росії? ;)
Olexa
Член Совета Клуба, Админ форума

Повідомлення: 7741
Машина: УАЗ 31602

Повідомлення Shevas999 » Сер жовтня 10, 2012 16:19

Можна питання до людинини, яка 8 тисяч км від’їздила з ДАКом на передньопривідному ВАЗі? В чому полягає важкість для водія? Чого саме доводиться вчитися місяць? Ну і трошки філософські питання — навіщо? І чи це безпечно, якщо доводиться перевчатися, якщо машина не їде так, як має їхати машина?

На переднем приводе с жестким ДАКом нужно научиться сильно не газовать на низких передачах в поворотах на асфальте.Только и всего. Руль становится в такие моменты тяжелее,но дело не в этом. Просто на ДАК идет большая нагрузка,потому как он работает по пинципу:чем больше газу,тем более блокируется(простыми словами). Повороты на низких передачах на асфальте нужно проходить на среднем газу,-ДАК разблокирован либо переходящий режим. Можно этого конечно и не делать,но тогда придется кричать через некоторое время(как это делали русские экстрималы),что у ДАКа ресурс маленький. На высоких передачах присутствие ДАКа на асфальте почти не заметно.
НА асфальте немного жертвуешь комфортом,но зато на бездорожье выигрываешь гораздо больше.
Shevas999, мені так подобається, коли це заявляють люди, які цього ДАКа в задньопривідних машинах і в очі не бачили.

Общаюсь с клиентами...
Ви заявляєте, що готові позмагатися за прохідністю з будь-яким штатним УАЗом на ВАЗ-210934 з ДАКом? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Shevas999, перепрошую, але Ви ставите під сумнів свою здатність адекватно мислити взагалі. :)

Olexa ,скажите,по болоту по ровной местности у серийного УАЗа будет проходимость больше(теоретически) в какой из ситуаций:
1.Гребет одно колесо спереди и одно сзади?
2.Гребет оба передних без задка?
Я думаю,что №2. Вот и у меня передок блокируется. Главное,чтобы на пузо не села...
А фізику в школі вчили? З логікою товаришуєте?

Теория-это одно. На практике он работает как-то очень хитро,на словах тяжело даже объяснить. Даст Бог,может сами когда-то попробуете,тогда поймете о чем я...
Ви ще іншу гуму поставили. А при заміні гуми можуть помінятися "кілометри".

Логично,я что-то и не подумал... Может и так,спорить не буду.
Всього лише рік??? Тобто, через рік він може розвалитися? Нічого собі ресурс для диференціала!

Скажу так,как исренне считаю(исходя из практики эксплуатации):"дурак" может убить ДАК и за день,а "умному" его на пол жизни хватит.
Що ж стосується ДАКів на ВАЗах... Я от поки що не розумію, може, справа в другій основній проблемі Росії? ;)

Каждая жаба хвалит свое болото... Меня лично на моем ВАЗе на сегодняшний день не устраивает на бездорожье только клиренс,но он у меня чисто для рыбалки и охоты. А для экстримальной езды УАЗ несомненно лучше. Несколько лет назад чуть было не взял себе Патриот с салона за 75000грн.,но тогда смутил только бензиновый двигатель,хотя в России уже полным ходом продавались дизеля,но к нам почему-то не завозились. И отзывы были плохие по качеству сборки. А сейчас дизель стоит около 200000грн.,-есть над чем поумать... А брать б/у я уже зарекся.
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Повідомлення Shevas999 » Сер жовтня 10, 2012 17:02

Shurik,обращаюсь к Вам,наверное... Слишком много теории о ДАКе на форуме,а практики никакой. Где-то 80% проданных мною за последнее время ДАКов ушли на Киев,хотя раньше я думал что "асфальтным мальчикам" они нужны в последнюю очередь.Может пора как-то это исправить. Скоро приходит ДАК7 с России.Он,по мнению производителей, более "экстрималоизносоустойчив" :D . Предлагаю взять кому-то из вашей тусовки один на "пробу". Его цена на сайте 4900грн. Я вам отдам его (на перспективу) в убыток для себя за 3000грн. Даром дать пока не могу себе позволить,так как терплю пока убытки с периодическими 30%-ми пошлинами на таможне,а дилерская скидка небольшая. Этот ДАК, конечно , нужно было бы обкатать перед тест-драйвом,но фиг с ним...если че,-поменяем по гарантии.
ДАК5 для вас будет слишком мягким а про ДАК жесткий и так уже хватает информации.
Мне кажется,что это будет интересно и вам,как любителям экстримальной езды,и мне,как продавцу???
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Повідомлення Student » Сер жовтня 10, 2012 17:09

Shevas999 написав:Shurik,обращаюсь к Вам,наверное... Слишком много теории о ДАКе на форуме,а практики никакой. Где-то 80% проданных мною за последнее время ДАКов ушли на Киев,хотя раньше я думал что "асфальтным мальчикам" они нужны в последнюю очередь.Может пора как-то это исправить. Скоро приходит ДАК7 с России.Он,по мнению производителей, более "экстрималоизносоустойчив" :D . Предлагаю взять кому-то из вашей тусовки один на "пробу". Его цена на сайте 4900грн. Я вам отдам его (на перспективу) в убыток для себя за 3000грн. Даром дать пока не могу себе позволить,так как терплю пока убытки с периодическими 30%-ми пошлинами на таможне,а дилерская скидка небольшая. Этот ДАК, конечно , нужно было бы обкатать перед тест-драйвом,но фиг с ним...если че,-поменяем по гарантии.
ДАК5 для вас будет слишком мягким а про ДАК жесткий и так уже хватает информации.
Мне кажется,что это будет интересно и вам,как любителям экстримальной езды,и мне,как продавцу???

Это очень интересное предложение! Shurik, поставишь себе ДАК?
Что не убивает, то делает нас сильнее.
Student
Член клуба

Повідомлення: 3789
Телефон: +38050949 три три 29
Машина: УАЗ-31514

Повідомлення Shurik » Сер жовтня 10, 2012 17:21

У меня военные мосты.Т.е нужен ДАК под военный мост. Ну всетаки сумма не маленькая.

Думаю.

Shurik

Повідомлення Bobikus » Сер жовтня 10, 2012 17:24

Не хочу втручатися у суперечки, але мушу висловити свої думки, так як вона може вплинути на вибір блокувань, яким призначена тема.

1. Якщо я стикаюся з продуктом, який рекламують тролінгом на форумах (прошу вибачення за таке окреслення, просто часто дописи з прихованою рекламою товару у нерекламних темах називаються троллінгом), у мене він (товар) викликає сумніви. Адже якщо товар потребує штучної підтримки продажів, значить сам він продається сумнівно.

2. Як власник передньопривідного авто з заводським самоблоком хочу сказати, що жодних особливих рекомендацій з обкатки, водіння авто чи тим паче "легкості вбити" самоблок у інструкції авто немає. Усі такі моделі їздять світом без жодних проблем, не ламаються при будь-яких навантаженнях і не викликають жодних проблем в керуванні, призначені для асальту. Тому якість обговорюваного виробу викликає дуже великі сумніви. Чи ч помиляюсь?

3. Усі описані недоліки не помічав на "конкурентних" самоблоках від БТР 60. Вони не потребують ані навиків в керуванні ані обкаток ані тим паче "правильного" стилю їзди. Та і коштують дешевше. Які будуть контраргументи?

4. Аргументи "если была бы фигня,они бы уже давно обанкротились" вважаю такими, що не вартує використовувати, так як всі знають, що шахрайство це прибуткова справа, подивіться, як гарно продаються магніти для економії палива, присадки, що додають кінські сили, азот у шини, який робить з автомобілів боліди та інші "розводи".
freshoffroad.com
Bobikus
Участник движения

Повідомлення: 3226
Машина: УАЗ 469БГГ

Повідомлення Shevas999 » Сер жовтня 10, 2012 18:15

Не хочу втручатися у суперечки, але мушу висловити свої думки, так як вона може вплинути на вибір блокувань, яким призначена тема.

1. Якщо я стикаюся з продуктом, який рекламують тролінгом на форумах (прошу вибачення за таке окреслення, просто часто дописи з прихованою рекламою товару у нерекламних темах називаються троллінгом), у мене він (товар) викликає сумніви. Адже якщо товар потребує штучної підтримки продажів, значить сам він продається сумнівно.

2. Як власник передньопривідного авто з заводським самоблоком хочу сказати, що жодних особливих рекомендацій з обкатки, водіння авто чи тим паче "легкості вбити" самоблок у інструкції авто немає. Усі такі моделі їздять світом без жодних проблем, не ламаються при будь-яких навантаженнях і не викликають жодних проблем в керуванні, призначені для асальту. Тому якість обговорюваного виробу викликає дуже великі сумніви. Чи ч помиляюсь?

3. Усі описані недоліки не помічав на "конкурентних" самоблоках від БТР 60. Вони не потребують ані навиків в керуванні ані обкаток ані тим паче "правильного" стилю їзди. Та і коштують дешевше. Які будуть контраргументи?

4. Аргументи "если была бы фигня,они бы уже давно обанкротились" вважаю такими, що не вартує використовувати, так як всі знають, що шахрайство це прибуткова справа, подивіться, як гарно продаються магніти для економії палива, присадки, що додають кінські сили, азот у шини, який робить з автомобілів боліди та інші "розводи".

1.ДАКи на Україні не так відомі,як в Росії. Мало того,зайшов не так давно в "нормальний" автомагазин і спитав,чи є в них в наявності які-небудь самоблоки.А менеджер і продавець в один голос питають:"А що це таке" :( !!! А що ж тоді вже казати про простих смертних..?
2.Мова йде не про псевдосамоблокуючий дифференціал,а про ДАК,-єдиний,який дійсно може блокувати на 100%.
3.Дивись пункт 2.
4.Згоден,тому і пропоную "дегустацію,на відміну від тих,хто розводить. Якості ДАКа7 я і сам не знаю,тому що це новий товар. Але жорсткий ДАК перевірив сам,і тепер дивуюсь,коли чую про нього погані відгуки. Да,колись в виробника,на перших порах,була проблема з якістю, але з другої половини 2011 року пішов зовсім інший продукт. І, зі слів комерційного директора ООО"ДАК",з кожним роком якість покращується. Брак складає меньш ніж 5%. Довго шукати ссилку(сторінок багато), але хто переглядав УАЗБУКУ,напевне бачив цю інформацію. Там навіть сказано, що конкретно в виробництві ДАКа змінено. Потім знайду і скину.

У меня военные мосты.Т.е нужен ДАК под военный мост. Ну всетаки сумма не маленькая.

Думаю.

Военный ДАК изначально выпускался приближенным по своим характеристикам к ДАК7,поэтому такой модели у них на УАЗ не будет,но будет ДАК5(зачем,пока что сам не понял). Хотелось бы,конечно,протестировать ДАК7,но предложение остается в силе и для обычного ДАКа для военного УАЗа.
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Повідомлення Shurik » Сер жовтня 10, 2012 18:20

В принципі поставити дак в задній міст 100/90 вимкнути передок і спробувати поїздити з тобою (теж з вимкнутим передком). По ітогу можна зробити висновок. Резина в мене 31" що більшменьш вирівнює наявність військових мостів.

Shurik

Повідомлення Shevas999 » Сер жовтня 10, 2012 18:34

В принципі поставити дак в задній міст 100/90

Я,чесно кажучи,для вояка привожу тільки 90/100 зад і 100/90 перед. 100/90 в постійно ведучий міст-смерть ДАКу на асфальті. Боюся з цим варіантом звязуватись,замучають гарантійні заміни,мені так здається. Під заказ,звісно,можу привезти,ефект буде ще той,але не надовго... Хоча на спайсєра і гражданські в мене є 100/90 (на всяк випадок).
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Повідомлення Shurik » Сер жовтня 10, 2012 19:43

а в тебе стоїть 90/100 на 2109 ?

Доречі БТРовськи самоблоки на асфальті розсипаються.

Shurik

Повідомлення Shevas999 » Сер жовтня 10, 2012 20:41

а в тебе стоїть 90/100 на 2109 ?

Ага. Мало того,Росія 100/90 для передньопривідних ВАЗів робить тільки під заказ(для спортсменів). І гарантія тоді вже не 1 рік,а 6 місяців. 100/90 в постійний привід(задній) УАЗа також 6 місяців,а в передній-1рік. 90/100 зад або перед-1 рік. 100/90 на твердих поверхнях(асфальт) в постійно працюючих мостах заборонена. Пару днів назад продав воєнні ДАКи на УАЗ на Київ:90/100-зад і 100/90-перед(самий оптимальний варіант). І саме прикольне то,шо вони УАЗ за межі Київа возять на лафєті. Доречі, цього на сайті нема,але якщо щось стається з ДАКом після закінчення гарантії,вони його можуть відремонтувати. Міняють всю внутрянку.Головне,щоб корпус і кришка були цілі. На ВАЗ це коштує 2000 рос. рублів, на УАЗи і всі інші 2400руб.(біля 600грн.). Біда тільки в тому,що після закінчення гарантії пересилка в Росію і назад за свій рахунок.А це трохи не дешево.
dak4x4.com.ua
Shevas999
Участник форума

Поперед.Далі

Повернутись до Трансмиссия, ходовая, тормоза, рулевое, колеса и шины

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість