Цікаво, що таке нормативна література і як вона враховує інфляцію. І незрозуміло які це типові матеріали.
Існує щомісячний "Довідник автотоварознавця" в якому нормочаси по ремонту чітко розписані по регіонах і по марках автомобіля. Інфляцію враховувати не потрібно. Програмні комплекси також оновлюються постійно. Про типові матеріали, можливо я неправильно висловився, я мав на увазі матеріали за середніми цінами по ринку, не занадто дорогі і не занадто дешеві.
А як відбувається фактично я не знаю, ти, Дріфтер, мабуть знаєш краще
А відбувається як завжди у нас в країні досить по різному. Нещодавно я консультував по питанню оцінки збитку одного юриста, який виступає захисником людини, що завинила в ДТП. Так потерпіла сторона, при тому що було несильно пошкоджено дві дверки і поріг Ланоса. Виставила винуватцю позов на 35 тис. грн., окрім того що вже отримала відшкодування страхової компанії 17 тис. грн. А причина проста, якийсь експерт, при такому незначному пошкодженні автомобіля в запчастини врахував одну таку детальку, як повністю новий комплектний кузов
, щоправда і знос на нього нарахував кілька відсотків. Так от, я юристу пояснив всі нюанси і недоліки даного висновку, і він легко спростується в суді.
В такому випадку, як описано, це все дуже сумно.
Чи сумно, чи ні, дивлячись з якого боку глянути. Взагалі методика оцінки розрахована на те, щоб об'єктивно, справедливо і незалежно надати чи то ринкову вартість, чи то розмір збитку.
І ті чи інші нюанси матимуть інший вигляд для кожної сторони, дивлячись на якому боці барикад опиняються люди. В даному випадку учасники ДТП. Постраждалий хоче, щоб розмір збитку був більший ніж насправді, а винуватець навпаки. А робота експерта заключається в тому, щоб надати висновок, до якого не могла би підкопатися жодна сторона, і висновок в кінцевому випадку влаштував би обидві сторони.
Те що є необ'єктивні як і оцінювачі, так і страховики, нехай те лишається на їх совісті, а суддя розбереться
P.S. Вибачте за багато букв, за професійне зачепвся
Жизнь на колесах - это пятая стихия.
(с) Люмен
УАЗ-3303, ГАЗ-69,ГАЗ-31105, Nissan Patrol Y60 4.2D
http://drifter-69.io.ua/