Трансальп (у мого друга є, хоч їздив дуже мало, але орієнтуюсь)...а також всі аналоги ендуро з моторами 600-660куб., крім ктм, мягкі, класні і також мають право на життя. Але далеко їхати-не нагрузиш так, як 1000куб.. ну і скажу чесно, дуже скоро мотора перестає хватати. КТМ- той дикіший (якщо так можна сказати), але на дальняк-вузьке сідло, незручно, хіба їхати як на Дакарі-стоячи, він для цього по-моєму найкраще пристосований, ну і з шістсоток самий екстремальний і по моєму легкий (рама хромо-молібден).
Варадеро, як опцію має спицьовані колеса (можна докупити), литі колеса теж трохи зупиняли, ще як опція іде центральна лапка-якщо купиш з нею-рахуй повезло, демонтаж коліс різко полегшується. Коли купив і почав їздити про свої побоювання відносно коліс забув зразу, підвіска настільки енергоємка, що все що є на нашому асфальті хаває і не замічає, а скакати , як на кросовому і так не получиться-230кг-це занадто. Хотів зекономити на дугах (130-150 єврів) на обїзній Переяслава в дощ приложився при 80 на бік, пласмасу зібрав, доїхав до Франківська, поклеїв, тільки покраска 100 баксів, дуги купив через тиждень.
Мотор у Варадери-бомба, хоча реально жити починає після 5-6000 і так до 9000, але можна і на менших обертах повзати. На наших дорогах в розгоні до 200 мало спортів втримається на рівні, осбливо коли є гармошечка

Крім того купуючи комплект дві зірочки-ланц (раз на 15000км, десь 280-300 євро)можна взяти силові (задня зірочка трохи більша, не памятаю кількість зубів). тоді взагалі проблема повільного пересування на оборотистому моторі пропаде взагалі, хоча я цього і так не замічав. Проблема була-заїхати в пісок і виїхати, більше ніде нічого. При установці силових зірочок максималка падає з 205,до190-195, але зате сотню набираєш не за 3,8 сек, а за 3,3. На дорозі дуже динамічна, комфортна швидкість 140-160, при чому позволяє при обгонах з цієї швидкості різко стартувати на відміну від бмв, той тупив і все-переключайся і крути аж жалко мотора. Гарно тримає пряму, як паравоз, але в повороти треба класти прямо таки силою, бмв в повороти лягає просто супер, це від них не забереш.
Ціна...я свою 1999р.в. , з Італії, брав в 2006за 7000 дол., продав цим літом за 8200, новіші думаю до 10000 можна знайти.
Африка твін надійна, але не швидкісна, Кавасакі КЛЕ650-апарат для дачі і для початківців-навіть не розглядайте, Тенере гірше від Афріки Твін, а Супер -Тенере (6-ти разовий переможець Дакара з Стефаном Петерганселем за рульом) тепер не випускають і найти в нормальному стані не можливо, Її потомок Ямаха ТДМ, є 800. новіші -900, до речі теж заслуговує на увагу.
Але я - за Варадеро, причому двома руками, свою продав тільки по причині перелому шийки стегна (зламав не на моцику, в машині), на моц скоріше, як за два роки не сяду, щоб стояв в гаражі пропадав-теж не правильно.
http://www.ua-offroad.com/gallery/displ ... =159&pos=0