Экспедиции по местам боевой славы

Тут говорим обо всём, что не вписывается в тематику других разделов

Модератори: Shurik, Модераторы форума

Экспедиции по местам боевой славы

Повідомлення ast » Чет травня 25, 2006 22:15

Народ! Предлагаю обсудить, если у кого-то есть интерес, возможность, желание проведение мини-экспедиций на 1-2-3 дня по местам Великой Отечественной войны.
Принимаються любые варианты и темы для обсуждения.
ast
Участник движения

Повідомлення: 3638

Повідомлення Гайдамака » П'ят травня 26, 2006 1:18

Страшенно зворушений увагою до цієї теми :D
По-перше, по обороні Києва.
завжди радий показати і порозповідати про доти Київського укріпрайону. Заодно, якщо хто раптом не бачив, портали в передвоєнний тунель під Дніпром на Жуковому острові, під Пирогово, в Осокорках.
Доти найбільш злачні пропоную №402 в Білгородка, №205 Юрівка, №211 Віта-Поштова. Кілька казематів, два підземних поверхи, галереї. В Білгородці до речі крім того є рештки давньоруської фортеці, праслов'янські укріплення Змійові вали. Дуже цікаві споруди. Ну і по іншим місцям боїв за Київ, особливо на південній ділянці оборони, куди був спрямований головний удар німців під час наступу на Київ у серпні 1941, просто побачити місцевість, де оборонялися в оточенні і загинули гарнізони дотів, постояти біля меморіалу і пом'янути захисників Києва. Заодно подекуди поїздку по місцям бойової слави можна сполучити з офроудом. Ліс, є болота... :)
Потім страшенно цікаво, але ще не був: в Коростені є бункер-командний пункт Південно-західного фронту http://news.gala.net/?cat=&id=85578 .
Ну ще відомий Веревольф в Вінниці, але то далеко і, здається, туди пролізти не можна.
Ну ще котли, де потрапили в оточення радянські вйська при відступі з-під Києва у вересні 41 - Барышівка, урочище Шумейково на Полтавщині де в бою загинула штабна колона Південно-Західного фронту і генерал Кирпонос.
Ще Букринський плацдарм, там ніби і музей якийсь має бути, як на Лютізькому плацдармі... Не бачив, чесно скажу. Але навіть просто так цікаво побачити ту місцевість. Кажуть, там дуже гарно. І автомати і міни по лісу валяються :) . Ну це особливо для того хто любить з металошукачем, є у мене наприклад один знайомий, американець, я зним іноді теж лазяю. :)
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення: 498

Повідомлення Nick Maslov » П'ят травня 26, 2006 2:17

Гайдамака написав:Страшенно зворушений увагою до цієї теми :D

Тема цікава. В лісах у Житомирському напряму гуляв з батьком коли був малий, у пам'яті відклались спогади про ДОТи, але не більше. Був би непроти подивитись все у свідомому віці. :)
Та й все ж таки - природа ...

Гайдамака написав:По-перше, по обороні Києва.
...
Ну ще відомий Веревольф в Вінниці, але то далеко і, здається, туди пролізти не можна.

У Вервольфі був - там, дійсно, дивитись особливо нічого - ліс з кількома залізобетонними валунами (хоча їх розміри та фундаментальність вражають: [1] [2]).

Гайдамака написав:Ну ще котли, де потрапили в оточення радянські вйська при відступі з-під Києва у вересні 41 - Барышівка,
...

Про Баришівку не знаю (хоча раніше бував там частенько проїздом), а от про болото яке біля села звідки родом моя мама бабуся розповідала, що коли наші відступали, прориваючись з оточення, то йшли через ті місця - на карті було позначено міст (чи греблю - вже точно не скажу), а його вже не було там (розбомбили чи що - не знаю) і намагалися перейти болото так ... а воно завширшки кілометри три (для оффроада не підходить :) ) - бабуся казала, що людей там загинуло сила-силенна (вже після війни ще довго знаходили залишки тіл), і техніки потопили дуже багато (думаю, що зараз там можна не один танк знайти) ...

Гайдамака написав:...
Ще Букринський плацдарм, там ніби і музей якийсь має бути, як на Лютізькому плацдармі... Не бачив, чесно скажу. Але навіть просто так цікаво побачити ту місцевість. Кажуть, там дуже гарно.
...

У позаминулому році їздив у Канів (по Дніпру), в районі Букрина місцевість мене просто вразила - не знаю як вдалося переконати німців (ціною сотен тисяч життів? :( ), що саме там буде основний удар. Звісно, каневського водосховища тоді ще не було, але, думаю, праве узбережжя Дніпра там мало змінилося - на нього не те що під обстрілом (форсувавши до цього Дніпро), а в мирний час зі спорядженням не з першої спроби видерешся ...
Nick Maslov
Участник движения

Повідомлення: 1155

Повідомлення ast » П'ят травня 26, 2006 8:30

Бачу зацікавленість є. :)
Це добре. Почикаємо думки інших форумчан, може ще знайдуться зацікавлені та можна планувати експедицію. 8)
ast
Участник движения

Повідомлення: 3638

Повідомлення Dan » П'ят травня 26, 2006 15:32

Есть отличные ДОТы по линии обороны вдоль Ирпеня - в сторону Гореничей по Житомирской трассе... Курсантами с учебного полигона в Гореничах туды бегали...
Dan
Участник движения

Повідомлення: 424

Повідомлення Гайдамака » П'ят травня 26, 2006 22:57

Взагалі-то, наскільки я знаю, з Букринського плацдарму справді планували нанести головний удар. Але дійсно атаки не мали успіху через дуже пересічену місцевість і було вирішено перенести зусилля на Лютезький плацдарм. Техніку було переправлено назад на лівий берег, а потім на Лютезький плацдарм. Причому військам, що залишилися, було наказано продовжувати наступальні дії

А взагалі гарно було би поїздити по таким місцям. Он росіяни на уазбуці організовують такі експедиції - 8) Аст мені посилку підкинув.

І болото, про яке Нік казав, виглядяє дуже привабливо :wink:
До речі тут в клубі випадково любителів копу нема?

А до речі гарно було би поприбирати сміття, накидане в окопах і в дотах. І якісь таблички намалювати чи що. Щоб людей, які сміття кидають, більше совість мучила. А то коли табличок нема, то зовсім ніякої поваги...

А по Житомирському шосе справді багато гарних дотів. Тільки мені туди незручно через півміста їхати :). Я більше між Одеською і Обухівською трасою.
А взагалі мабуть можна би і на наступних вихідних поїхати по укріпрайону. Я завжди за. Все одно один час від часу їжджу.
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Shurik » П'ят травня 26, 2006 23:27

http://lib.gornet.ru/WELLER/moysha.txt

Это легенда.
Но вот интересно правда ли что отвлекающий маневр закончился взятием Киева.
Shurik
Член Клуба, Администратор форума

Повідомлення: 8853
Телефон: О67-49-26-l7l
Машина: УАЗ 3151

Повідомлення San » Пон травня 29, 2006 8:26

Привіт усім!

Треба сказати, що така ідея вже колись давно була оголошена, але поки що не зібрались.
У мене дача близько від Білогородки та Ірпіню (річки). Так в дитинстві я часто гуляв тими місцями і завітав до місцевих ДОТів.
Так от - якщо проїхатись там від Житомирської траси до Ковельської - то буде усе - і ДОТи, і доріг нема.
На Букринскькому плацдармі не був, але завжди хотів попасти. А місця там, насправді, дуже гарні.
Я так зрозумів, що Гайдамака добре знає лінію ДОТів - так що почати можно з цього, а потім вже колись - на Букрин.

Удачі!
Сан
San
Член Клуба ,Основатель клуба

Повідомлення: 658

Повідомлення Гайдамака » Пон травня 29, 2006 22:55

Ось як гарно! А може нас Сан ще й на обід на дачу запросить :)
Але принаймні по дотам треба поїхати. Недалеко, цікаво і багна трошки є :) . Ну хоча я спочатку постараюсь порозвідувати, щоб цікавіше було. Що сумно, що багато з них прямо посеред сіл, чи поблизу, і ще й перетворені на смітники :(. Але щось гарненьке таки знайдемо
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » Пон травня 29, 2006 23:00

І дякую Шурику за цікаву байку :)
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » П'ят червня 09, 2006 23:30

Сподіваюсь, цікавість до даної теми не здохла? :wink:

Оскільки організовувати більш масштабну покатуху по місцям бойової слави через наявність інших заходів на вихідні і, крім того, брак часу особисто у мене, поки що не склалось, обмежились невеличкою розвідкою в Кончі-Заспі з Ніком Масловим.

Розвідкою дотів я займаюсь частенько, але це поки що була перша клубна, так би мовити :)
Взагалі-то розвідка дотів зазвичай є веселим заняттям, внаслідок намагання рухатись по карті, а не по дорогам :D . Особливо взимку та навесні. То застрянеш в розкислому чорноземі десь на полі, то в яму провалишся десь в лісі, то в яр якийсь скотишся, з якого нагору важко вибратись... 8)
Ну оскільки це не стосується клубу, більш докладне викладення свого попереднього досвіду пошуку дотів, мабуть, опущу
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » П'ят червня 09, 2006 23:42

Так ось, вчора, 8.06, вибрались ми з Ніком Масловом на вдень розвідку. Оскільки я був зайнятий, я розраховував проїхатись ненадовго, на пару годин.
Одразу трохи збили нам плани даішнки, які зупинили було Ніка за просрочений талон техогляду (дійсний у нього не висів на склі), а потім придрались до відсутності номера ззаду :roll: .
Я потім таки зрозумів, що винен був у значній мірі я, збавивши швидкість перед ними. Як мене потім просвітив Нік, треба проїжджати швидко, щоб вони не встигли засумніватись в дійсності талону техогляду (який в мене до речі висів теж не дуже гарно). А коли вони побачать відсутність номера ззаду, буде вже пізно зупиняти :) Ну так ось, оскільки я не знав цієї мудрості, нас на столичному шосу зупинили аж два рази...
Ну хоча, правда, наведена деталь не є важливою, і не відноситься до експедицій по місцям бойової слави, ну як я вже написав, то не стирати ж мені... :oops:
Ну так, повертаюсь до наших фортифікацій...
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » Суб червня 10, 2006 0:23

Перший ДОТ, №107, було знайти неважко, оскільки по-перше він був недалеко від дороги, а по-друге я його бачив вже раніше :)
Дорога вузенька але асфальтована, веде через ліс, якісь там мисливські угіддя чи що. Праворуч від старої обухівської траси.
Ну ось, їдемо через ліс, виїжджаємо на невеличкий майданчик, там меморіал, їжачки лежать протитанкові (якісь, правда, трохи палені, не із залізничних рейок, а із якихось тонкіших металічних балок. Ну коротше кажучи, на протитанкові не тягнуть, максимум протиуазікові). Хоча, однак зроблено все симпатично.
Ось: http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-002.html
В серпні 1941 тут були важкі бої, німці відтіснили оборонців Києва до Голосіївського лісу, гарнізони дотів вели бій в оточенні, і, здається так і загинули.
Оборону на цій ділянці фронту тримав загін генерала Матикіна і гарнізони дотів 28 окремий кулеметний батальйон, підтримувані катерами дніпровського загону Пінської річкової флотилії.
В десятих числах серпня контратакою німців було відкинуто назад.
Кажу по пам'яті, вибачайте якщо наговорив дурниць. Потім подивлюсь точніше, виправлюсь, якщо що не так.

№107 - командний пункт. Читав десь, там раніше був бронековпак, металісти зрізали :( , а потім якісь ентузіасти побудували замість нього бетонний. Воно і схоже на те, бо щось бетон в тій башті якийсь не такий. Ось він http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-003.html Симпатичний такий дот, гарно, все як слід, траншея, бліндаж http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-004.jpg, http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-005.jpg, колінчатий тупик, амбразура для обстрілу входу ручним кулеметом, коридор, http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-011.jpg, каземат, сходини нагору, під бронековпак спостережного пункту. Як мені здається, станкові кулемети тут не стояли. Може хіба що ручні. Амбразури якісь замаленькі і куди станок кріпити, не видно.
http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-007.jpg
Нажаль не взяв свою улюблену сталеву каску :(. Одягнув що під руку попалось, щоб головою не битись, хоча щось воно мені не іде. А може, я його одягнув погано... http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-010.jpg

Ось він, Упертий.

А ось я стою і дуплюсь над картою оборонних споруд, а мене тим часом комарі жруть... http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-013.jpg
Як я потім зрозумів, нічого конструктивного по ній не розбереш, видно, її спеціально для комарів повісили...
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » Суб червня 10, 2006 0:37

Ну, мабуть, описувати докладно, що там і де, не варто, а то іншим нецікаво буде туди їхати :)
Нехай гарні фотки створюють інтригу.
Хоча може кому і не цікаво, а мене доти посеред глухого лісу чимось дуже приваблюють :) А вночі вони ще гарніші...
Гайдамака
Участник движения

Повідомлення Гайдамака » Суб червня 10, 2006 0:48

Слід зауважити таке: хоч доти серед глухого лісу, а якимось чином в них і навколо повно сміття :? . Ніби все сміття навмисно туди зносять.
http://www.uaz-club.org.ua/photo/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov/20060608-DOT_finding-Nick_Maslov-033.jpg
Звідки такі вандали беруться! Мені прямо гидотно подумати, як можна так ставитись до пам'ятників. Прямо хоч засідку на них влаштовуй...
Ось, думаю, гарно би табличку якусь меморіальну поставити, щоб людям більш соромно було смітити. Чи, може, зібрати сміття в мішок, повісити там і написати щось типу "Товариші, старайтесь щоб таке не повторювалось". А, може, смітник культурний поруч поставити...
Треба би наступного разу взяти пакет і позбирати і вивезти трохи сміття.
Гайдамака
Участник движения

Далі

Повернутись до Круглый стол

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість