Eleonora написав:Цель проста - помощь жителям тех сел и поселков, которые отрезаны от "цивилизации".
Это и исследование тех регионов нашей страны, которые наиболее подвержены угрозам стихийных бедствий.
Задачи проекта:
- поиск зон риска и особого внимания (регионы, пострадавшие от стихийных бедствий и экологических катастроф; затерянные и социально-упадочные населённые пункты)
- прокладывание альтернативных путей достижения населенных пунктов, недоступных для неподготовленного транспорта; нанесение данных путей на топографические карты с последующей передачей информации МЧС
Цими вихідними повернувся з відпочинку в Дземброні Верховинського району. Два тижні тому доргу до цього села змило (у новинах про це повідомляли). Точніше, не дорогу, а "тимчасове рішення" замість ремонту мосту, змитого повінню у 2008-му році (гроші на ремонт якого розкрали посадовці, а документи перед загрозою перевірки спалили у пожежі). Мене це хвилювало, бо у вихідні ми збиралися поїхати на гуцульське свято "Полонинське літо" у Верхній Ясенів під Верховиною, а через вихідні нам треба було їхати додому. З карт я знав, що існує велосипедний маршрут через гору Косарище до сусіднього села Бистрець, тому могла бути й можливість проїхати УАЗом. Але зі спілкування з мешканцями села в мене склалося враження, що їх ця проблема хвилює значно менше за мене. Через зруйнований міст зробили пішохідну кладку, і їздили до Верховини "ланцюжком": одною машиною до одного боку мосту, іншою від іншого. Так само доставляли продукти у магазин. Стосовно вихідних і свята, чекали, що районні дорожники, швидше за все, встигнуть зробити (бо це важливе свято на Гуцульщині). А на моє питання "А якщо не зроблять?" відповіли "Тоді ми зробимо": в селі трактор-екскаватор на кілька ЗІЛів 6x6. Коли дорогу не лагодять ті, хто за це отримує гроші, місцеві мешканці її лагодять самі. Об’їздними дорогами цікавився тільки я, мешканцям це було просто не потрібно.
Наступного тижня знов була висока вода, йшла через дорогу. Але дорогу знову підлагодили. Об’їздними дорогами цікавився знову тільки я (дізнався про ще одну обхідну дорогу через гору Степанський).
Ходив на гору Косарище, подивився на ту дорогу. Проїхати УАЗом не нереально, хоча й не тривіально. Ті, хто живуть на тій горі, користуються кіньми. Підтримувати ту дорогу економічно не доцільно (витрати не варті того). Взагалі вздовж річок (того ж Чорного Черемоша) чимало будинків мають доступ до дороги через... пішохідні підвісні мости. Перейти можа, худобу перевести теж.
У 2008-му там було набагато гірше: змило дорогу вздовж Чорного Черемоша, що веде до Бистреця, Дземброні, Топільче, Зеленого, Явірника, Шибеного, Буркута. Взагалі змило. Відновили її шляхом нагрібання грунту з Чорного Черемоша. Хоча люди кажуть, що гроші було виділено такі, що можна було з збудувати капітальну дорогу. Гроші розкрадено посадовцями, документи спалено у згаданій вище пожежі.
Їздив також вздовж Чорного Черемоша до села Буркут, на мінеральні джерела. Від Дземброні до КП прикордонної зони в Шибеному було видно сліди ремонту дороги, яку, видно, змивали потоки, що впадають у Чорний Черемош. Від Шибеного до Буркута дорога підтримується у такому стані, щоб можна було проїхати УАЗом чи Жигулями. Буркут не заселений, хоча раніше там була і пошта, і ФАП. Зараз там лише лісництво, трошки пастухів і "приватне мисливське господарство Ромаг-Буркут" на іншому березі Чорного Черемоша, яке люди називають дещо інакше — "дача". До тієї дачі є міст, закритий. А міст на дорозі, що вела далі вздовж Чорного Черемоша назустріч його течії, змило у 2008-році, і так його й не відновлено. Я питав в людей про це, вони сказали, що поки там брали ліс, то дорогу й мости підтримували лісозаготівельні бригади, а зараз просто не треба.
Це я до того, що варто усвідомлювати, що "розвідка" та "прокладання" можуть виявитися цікавими лише розвідникам та прокладальникам, а не місцевим мешканцям.
Eleonora написав:- доставка гуманитарного груза и медикаментов
Може, це й потрібно. Якщо гроші, що на це виділяються, успішно розкрадаються.
Eleonora написав:- уточнение состава населения в отдаленных населённых пунктах (кол-во семей, детей, пенсионеров и пр.)
А хто замовник?
Eleonora написав:- изучение потребностей населения
На Дзеркалі Тижня є стаття на тему цієї повіні на Буковині, "Буковина: біда з небес і рукотворна":
http://www.dt.ua/1000/1550/69979/
У ній, зокрема, аналізуються можливі причини таких сильних наслідків дощів. Основними причинами називаються здача в оренду невідомо кому (у буквальному сенсі) ставків, що використовувалися, зокрема, для буферизації повеневих вод, а зараз використовуються для риборозведення, і ніхто з них воду перед повенями не спускає. Другою причиною називався неконтрольований (і незаконний, злочинний) забір піску та гравію на будівництва, в той час як раніше забір піску та гравію регулювався (спільно з Румунією) для регулювання русла, швидкости течії та глибини Прута. Минулого літа структуру, що це робила, ліквідовано. Забором піску та гравію, маю підозру, займаються й місцеві мешканці (можливо, як і незаконною і неконтрольованою вирубкою лісу).
Це я до того, звідки йде "хвороба". Звісно, можна намагатися лікувати "симптоми" (наслідки), допомагати грішми (смішно на тлі розкрадання), доставкою, тощо. Але це може призвести до ще тяжчої форми "хвороби", бо люди, що є її справжньою причиною, надалі на це розраховуватимуть.