Черкаський діалект

Тут говорим обо всём, что не вписывается в тематику других разделов

Модератори: Shurik, Модераторы форума

Повідомлення Voditel » Сер листопада 10, 2010 23:08

FreeFraG написав:Делаем ставки?

(по-украински дублировать? :lol: )

До речі, а це ідея! :D
Зображення
Voditel
Член клуба

Повідомлення: 3464

Повідомлення MudMax » Чет листопада 11, 2010 1:42

Voditel написав:Это не очень нормально но факт. Мы сами не смогли отобрать кусок Турции, Румынии, Польши... А Россия/СССР смогли.

Давай не забывать, чьими руками.
Voditel написав: И при развале СССР нам не пришлось за эти земли воевать.

Дык, во время WWII уже повоевали.
Мы поговорили о машинах и пришли к выводу, что если уж покупать что-нибудь, так это ГАЗ-69, но их, к сожалению, не продают. (Стругацкие)
MudMax
Член клуба

Повідомлення: 3240

Повідомлення ШАМПАНЬ » Чет листопада 11, 2010 2:03

Дааа, на шостій сторінці сторінці я про себе взнаю все нове і нове! Чі не я один із перших почав відписувати на Українській мові на форумі!? Чі не я деяких присрамив щодо мови!? І тепер мені пишуть що я безграмотний, що я невмію мовить а тільки "діалектить" :D :D :D !
Ну мій діалект це: носки, (шкарпетки) сахар, (цукор) осьо (ось, он), штани (сподні, мешти), вертольот (гвинтокрил, гелікоптер), балакать (розмовляти), шо (що, га), нашо (навіщо), трубка (слухавка), угол (кут), гвозді (цвяхи), отвьортка (викрутка), казав (говорив) і ще кілька слів- синонімів.
Так поясніть мені дибілу, мою безграмотність, моє паклюжиння Української мови, і в чому ви Русскіє, Кієвскіє, Єврєйскіє, Циганскіє (но не Українські) і т.д. "хранітєлі" "родново руссково" тіпа "гарабєц по гєлкє скік, скік скік", язика такі умні і образовані і живете з в такі ворожій Вам диржаві!? Де родную руссссскую паклюжать Черкаским діалектом? :shock:
Мені вас жалко. Ви "тіпа" боретесь за щось, ну тіпа за те що "язик" це мова якою мене батьки навчили говорити..., а нащо ця бородьба!!???? Ну і говоріть, хто Вам заборонить!!!??? Чі може Вас хто нерозуміє!? Чі Вас хто утискає!? Мабуть таки ніхто. От і "гаварітє" на ній до самої смерті, бог з вами, тільки ненада говорить в голос що Ви "нам" (тіпа Ви не "ми", Ви не Українці) якіто землі "падарілі" чі "разрєшилі" жить на цьому світі.
Мені дуже огидно писать ці рядки, людям яких я поважаю через даже той самий УАЗ... ну звиняйте, необразований я :oops: ....
У незалежній державі, не державною мовою розмовляє гість, полонений або окупант. (Карл Маркс)
www.shampantrans.com.ua
ШАМПАНЬ
Участник движения

Повідомлення: 1445

Повідомлення Айри » Чет листопада 11, 2010 3:48

zen написав:Руслан, хочу тобі сказати, друже, що за так званим "черкаським діалектом", якого до речі не існує, ти намагаєшся сховати свою мовну малограмотність.
...Щоб якось виділитися між іншими, вони почали застосовувати російські "словєчки". От так і з`явився твій "черкаський діалект"
Друга хвиля спотворення української розмовної мови відбулася у кінці 80-х років минулого сторіччя і відбувається до цього часу.
Хто це робить і навіщо, це окрема тема, а ти, як раз і виступаєш пропагандером цього явища - спотворення української мови під виглядом наявності, якогось там "мєсного черкаського діалекту".
Novichok написав:Из-за чьей-то банальной безграмотности 6 страниц флуда сгенерировали.

Краткость - сестра таланта. Коротко и емко. не в бровь, а в глаз!

ШАМПАНЬ написав:...я Українець і син Черкаського козацького краю, яким горжусь. І считаю що я теж козак! Чі не так?!

Пишатися тим, що не знаеш правопису української мови? Дивно. А от начебто твій земляк писав, що не тільки чужому навчатися, але й свого не цуратися...

Черкаський край? А чим він славетний окрім річки Рось (начебто від якої пішли назви Русь та Росія), з місцевими бракон"єрами-"рибалками" чи спиртозаводу в Золотоноші, де випускався славетний та улюблений алкоголиками "Тройной одеколон"? Чи може на Черкащині повно історичних замків та фортець?

Козацький край? А що це таке? Це етнос чи народ з багатовіковими традиціями? Це просто було бандформування біглих селян-кріпаків, оселилившихся на землях, що в минулому тривалий час належали половцям. Бігляків, які, приєднуючись до цього формування, змінювали прізвища своїх батьків на всілякі там Голопупенки, Кривокрисенки, Неперебийніс та інши задля єдиної мети - якщо будуть шукать - нема такого, за таким прізвищем що шукаєте.
Хоча треба віддати належне їх керманичам - майже державу зпромоглися зробити з часом. Майже. Бо якщо б не існувало прислів"я:
"пока дах не загориться - козак з хати не вибіжить", то можливо ми б зараз були б іншою державою. Може більш кращою...

ШАМПАНЬ написав:Чі не я один із перших почав відписувати на Українській мові на форумі!? Чі не я деяких присрамив щодо мови!? І тепер мені пишуть що я безграмотний, що я невмію мовить а тільки "діалектить"...
wikipedia написав:Диалект (греч. — «наречие» от греч. — «говорить, изъясняться») — разновидность языка, которая употребляется как средство общения между людьми, связанными между собой одной территорией.

Традиционно под диалектами понимались прежде всего сельские территориальные диалекты. В последнее время появилось немало работ и о городских диалектах; в частности, к ним относят речь негритянского городского населения США, чей английский язык существенно отличается от других разновидностей американского английского. Французские лингвисты наряду с термином «диалект» (dialecte) используют термин «патуа» (patois), который также обозначает локально ограниченную речь определённых групп населения, главным образом сельского

Мова і правопис - різні речі. Якщо ми поважаємо свою державу, свою мову - то взагалі то так і потрібно було б писати, що якщо форум "Український.... ", то і мова і правопис постів на форумі потрібно виконувати державної мовою. Але, нажаль, наші предки так змішалися та асимілювали з часом, що станом на початок 90х трьома найбільшими етногрупами в УРСР були українці, росіяни та євреї. Всі вони і створювали і захищали останні 90 років ту державу, де ми зараз і живемо. Тому для одного рідна мова українська, для іншого - російська, для когось - інша, але для більшості - російська та мова, якою людина мислить. От така, нажаль, у нас спадщіна від СРСР.

І коли хтось починає писати чи говорити фрази по типу "хохол поганий", "повбивати москалів", "ворожа мова", "придателі і поліцаї", "понимать одного жыда" і т.д. а ще й спеціально при цьому паплюжить україньку мову - це просто зневага до оточуючих. Давайте будемо якось більш терплячими один до одного і більш поважати один одного не дивлячись на те, хто якої віри, нації чи мови, але ТАК, щоб сказане чи написане не викликало роздратування в інших.

п.с. наприклад, в Канаді дві мови офіційні - французська та англійська, в Швейцарії - три, в нас щось поривались теж ввести другу офіційну - російську. Добре чи погано це - складно сказати. Сподобалась пропозиція Анни Герман ввести в Україні ТРИ мови, де третя - англійська, як мова міжнародного спілкування. Сучасні тенденції....
Каждый человек - эгоист, поэтому больше всего любит то, во что больше вложил себя...
Всегда улыбайся... Себе жизнь продлишь, друзей порадуешь, врагов побесишь.

http://aerie.io.ua
Айри
Участник движения

Повідомлення: 5818
Машина: УАЗ-31601

Повідомлення MudMax » Чет листопада 11, 2010 9:54

Айри написав:п.с. наприклад, в Канаді дві мови офіційні - французська та англійська, в Швейцарії - три, в нас щось поривались теж ввести другу офіційну - російську. Добре чи погано це - складно сказати. Сподобалась пропозиція Анни Герман ввести в Україні ТРИ мови, де третя - англійська, як мова міжнародного спілкування. Сучасні тенденції....

Приклад не зовсім вдалий. Квебек у Канаді це держава у державі, тому там з мовним питанням інакше і бути не могло. Так само у Швейцарії - колись вона була конфедерацією - таким слабеньким об'єднанням в одну країну різних земель. Тому в них і чотири офіційних мови.
А у нас якщо ввести другу мову, то вона витіснить першу. Подивись, як зараз в Білорусі - там білоруською говорять лише змагари, або стара інтелігенція.
Мы поговорили о машинах и пришли к выводу, что если уж покупать что-нибудь, так это ГАЗ-69, но их, к сожалению, не продают. (Стругацкие)
MudMax
Член клуба

Повідомлення: 3240

Повідомлення ШАМПАНЬ » Чет листопада 11, 2010 9:59

Дуууже хотів би, щоб Айрі, Зен, Новічок, пояснили мені тупому, бузграмотному, в чом саме ця безграмотність заключається. Ще б хотілось про себе мені б узнать із любих моїх постів на форумі за весь час мого тут існування, де я робив ось таке як писав Зен: Хто це робить і навіщо, це окрема тема, а ти, як раз і виступаєш пропагандером цього явища - спотворення української мови під виглядом наявності, якогось там "мєсного черкаського діалекту".
Я то колись і писав що розмовляю на місцевому діалекті яким і горжусь..., ну щоб я його пропогандував, чі спотворював Українську мову :shock: ...
Прикол ще втому що "русскоязичниє" мене Україномовного обвиняють в спотворенні мови якимсь там діалектом....
Цей "діалект" я перечислив чуть повище... жуууть яка спотворена, безграмотна, язиковомова...
Востаннє редагувалось ШАМПАНЬ в Чет листопада 11, 2010 21:52, всього редагувалось 1 раз.
У незалежній державі, не державною мовою розмовляє гість, полонений або окупант. (Карл Маркс)
www.shampantrans.com.ua
ШАМПАНЬ
Участник движения

Повідомлення ШАМПАНЬ » Чет листопада 11, 2010 10:08

MudMax написав:
Айри написав:п.с. наприклад, в Канаді дві мови офіційні - французська та англійська, в Швейцарії - три, в нас щось поривались теж ввести другу офіційну - російську. Добре чи погано це - складно сказати. Сподобалась пропозиція Анни Герман ввести в Україні ТРИ мови, де третя - англійська, як мова міжнародного спілкування. Сучасні тенденції....

Приклад не зовсім вдалий. Квебек у Канаді це держава у державі, тому там з мовним питанням інакше і бути не могло. Так само у Швейцарії - колись вона була конфедерацією - таким слабеньким об'єднанням в одну країну різних земель. Тому в них і чотири офіційних мови.
А у нас якщо ввести другу мову, то вона витіснить першу. Подивись, як зараз в Білорусі - там білоруською говорять лише змагари, або стара інтелігенція.
+100% За наявності ТАААААААКОГО великомільойонного сусіда якого язик нам всим понятний, ніодин фільм небуде по Українські (нащо його потом для показу в Росії переводить), чі книга, чі наклейка на пачці призервативів, да любо що безпроблемніше написать по Російські і продавать потом по всьму СССР!
Так і пішла Білорусь де тепер тільки чуть більше 1% розмовляють на рідній Білоруській.
www.shampantrans.com.ua
ШАМПАНЬ
Участник движения

Повідомлення Olexa » Чет листопада 11, 2010 11:28

Айри написав:В 19 столітті "першим шиком еліти" було спілкуватися французською мовою. На початку 20го - німецькою, кінець 20го - початок 21го - англійська. Це не нам насажують, це ми самі свою зневажаємо...

Як на мене, порівняння "першого пшику еліти" Російської Імперії XIX сторіччя розмовляти французькою з теперішньою потребою володіти англійською — не коректне. Англійську з кінця XX й на початку XXI сторіччя ніхто не нав’язує. І ніхто не намагається розмовляти нею замість рідної мови.

Не хочеш — не вчи, але це мова міжнародного спілкування де-факто. Комусь заважає відраза до США? Ну що ж поробиш, латина вмерла (не в останню чергу, мабуть, завдяки розпаду католицької церкви), з есператно не зрослося. У французів, які чи не більше за всіх можуть накопати у своїй історії приводів до нелюбові до англійської, зараз буди не двомовним — це бути не повноцінним.
Olexa
Член Совета Клуба, Админ форума

Повідомлення: 7741
Машина: УАЗ 31602

Повідомлення Olexa » Чет листопада 11, 2010 11:31

ШАМПАНЬ написав:Олєха незаморачуйся йому щось пояснити. Це не людина. Це баба Яга в тилу врага! Коли ми будим казать що це біле, то баба Яга буде протів і казатиме що то чорне! І на оборот! І писатиме таку фігню, смисл якої даже сам непояснить.

Процитую, що я написав Shurik'ові в особисті, коли він закрив тему:

Olexa написав:Як на мене, політична ворожнеча можлива там, де якась із сторін (або обидві) спираються на (і відстоюють) хибні твердження. Ворожнеча щезне, коли кожна зі сторін скаже іншій і самій собі: Ми вчинили зло там-то. Ми брехали там-то. Ми повелися як ганебні боягузи там-то. Потрібно розставити усі крапки над "і".

І тоді настане мир, злагода та порозуміння.

Це єдиний шлях. Зламати когось, змусивши прийняти прийнятну для тебе брехню — це не вихід, а ескалація.

Історично складалося так, що люди спиралися на брехню. Їм так спочатку було простіше. Давало бодай якісь пояснення. От тільки з прогнозуванням виникали проблеми. І люди на своєму досвіді прийшли до того, що пояснити щось брехнею (чи вигадками) можна, а от спрогнозувати щось не вдається. Хіба що іноді вгадати. І тоді люди прийшли до того, що потрібно спиратися лише на експериментально підтверджені факти, а логічні висновки з них робити лише шляхом чітких логічних перетворень, що виключають додавання випадкового елементу. Так виросла наука з релігії. Так люди навчилися отримувати практичні результати, а не лише "пояснювати" собі незрозумілі речі, що вже сталися.

На жаль, ще не всі люди доросли до цього. А може, й не всі дійдуть, бо бути розумним важко, легше прийняти брехню, що не вимагає напруження розуму. І нехай би спирання на брехню залишалося б живим лише в релігіях. Так ні, воно ще живе в сприйнятті історії, і не лише у сприйнятті, а й в ухваленні рішень про наступні дії. Це дуже погано.

І це треба пояснювати. Тільки так можна прийти до миру та конструктивної співпраці.

...
Olexa

Повідомлення Mykola STARyy » Чет листопада 11, 2010 11:35

Айри написав: А от начебто твій земляк писав, що не тільки чужому навчатися, але й свого не цуратися...

Черкаський край? А чим він славетний окрім річки Рось (начебто від якої пішли назви Русь та Росія), з місцевими бракон"єрами-"рибалками" чи спиртозаводу в Золотоноші, де випускався славетний та улюблений алкоголиками "Тройной одеколон"? Чи може на Черкащині повно історичних замків та фортець?

Козацький край? А що це таке? Це етнос чи народ з багатовіковими традиціями? Це просто було бандформування біглих селян-кріпаків, оселилившихся на землях, що в минулому тривалий час належали половцям. Бігляків, які, приєднуючись до цього формування, змінювали прізвища своїх батьків на всілякі там Голопупенки, Кривокрисенки, Неперебийніс та інши задля єдиної мети - якщо будуть шукать - нема такого, за таким прізвищем що шукаєте.
Хоча треба віддати належне їх керманичам - майже державу зпромоглися зробити з часом. Майже.

Айри, Ви забули про земляка, того, що у Вас в попередньому абзаці, а ще про Умань, Софіївку, та і ще багато чого, перераховувати не хочеться, гляньте хоч в Вікіпедію.
Стосовно козаків. 300 з гаком років партизанської війни проти татарської,польської,турецької, російської, литовської і т.д. держав. Причому, на відміну від "славетного" Дениса Давидова, який партизанив цілий рік, вони коли попадали до своїх супротивників, не пили-гуляли з ними, а діставали палю, колесо, ребром за гак ...
але для більшості - російська та мова, якою людина мислить. От така, нажаль, у нас спадщіна від СРСР
Насправді ніякого жалю у вас нема, пдивіться на прізвища тих, хто "думає російською", там половина тих самих Голопупенків.
Вам сподобалася пропозиція пані Герман? Це фількіна грамота, розрахована на ідіотів. Державний чиновник зобов"язаний знати державну мову, а вони за 20 років української не вивчили! Куди їм до англійської.
А, до речі Вам "псевдодияспорський диялект" цієї пані вухо не ріже?
Гріх сумувати, коли є інші гріхи...
Mykola STARyy
Участник движения

Повідомлення: 1174
Машина: УАЗ31512"Бабай"

Повідомлення Drifter » Чет листопада 11, 2010 11:38

Із самого початку слідкую за цією темою, вона звичайно конфліктна, але ще раз пройшовшись по ній, побачив один плюс.
Бармалей написав:Проскурів то цікавий край...

Olexa написав:Цікаво, от за Шевченком...

Bobikus написав:Вживання діалектизмів...

Саид написав:Не буду нікуди влазити...

Pehota написав:Як це хто...

МАХНО написав:То може ти ще...

zen написав:Почитав 6 аркушів постів...

Voditel написав:До речі, а це ідея!

Айри написав:Сучасні тенденції...

MudMax написав:Приклад не зовсім вдалий...

Все більше людей в цій темі відписуються державною мовою. 8)
Жизнь на колесах - это пятая стихия.
(с) Люмен
УАЗ-3303, ГАЗ-69,ГАЗ-31105, Nissan Patrol Y60 4.2D
http://drifter-69.io.ua/
Drifter
Член клуба

Повідомлення: 2124

Повідомлення Olexa » Чет листопада 11, 2010 11:40

Olexa написав:Не хочеш — не вчи, але це мова міжнародного спілкування де-факто. Комусь заважає відраза до США? Ну що ж поробиш, латина вмерла (не в останню чергу, мабуть, завдяки розпаду католицької церкви), з есператно не зрослося. У французів, які чи не більше за всіх можуть накопати у своїй історії приводів до нелюбові до англійської, зараз буди не двомовним — це бути не повноцінним.

P. S. Якщо хтось ще має якісь ілюзії стосовно потенціалу російської мови у якости мови міжнародного спілкування, ось деякі цифри:

http://www.day.kiev.ua/309276
Максим СТРІХА, віце-президент АН вищої школи України, доктор фізико-математичних наук, у 2008—2010 роках — заступник міністра освіти і науки України написав:понад 98% науково-технічної інформації у світі сьогодні з’являється англійською мовою. Решта — несповна 2% — це переважно китайські та японські тексти. На російську припадає менше 0,1%
Olexa

Повідомлення Olexa » Чет листопада 11, 2010 11:44

Mykola STARyy написав:Вам сподобалася пропозиція пані Герман? Це фількіна грамота, розрахована на ідіотів. Державний чиновник зобов"язаний знати державну мову, а вони за 20 років української не вивчили!

Двомовність це, взагалі-то, володіння обома мовами. А не однією з двох. :-/ Це також стосується Квебеків тощо.
Olexa

Повідомлення Olexa » Чет листопада 11, 2010 12:00

Voditel написав:
Olexa написав:
Voditel написав:Так называемые тобой браты построили все южные города и подарили нам практически все наши земли.

Подарували? І взагалі, замислись над виразом "подарували нам — нашу ж землю"! ;)

Это не очень нормально но факт. Мы сами не смогли отобрать кусок Турции, Румынии, Польши... А Россия/СССР смогли. И при развале СССР нам не пришлось за эти земли воевать.

По-перше, вони "подарували" їх не нам, а собі. Те, що вони потім не змогли їх втримати разом з нами, це не тому, що вони захотіли нам їх подарувати. Відчуваєш різницю?

Були б в них сили, і не віддали би, і криваву різню вчинили би. З їхньою пропагандою (і готовністю людей її сприймати) це на раз.

По-друге, як зазначив MudMax, відвойовували чи загарбували і нашими ж руками.

По-третє, чіткий поділ на "ваші-наші" можливий лише в головах жадібних можновладців, а люди з давніх давен селилися змішано, взаємопроникнено, і чітких етнічних кордонів не існувало в принципі. Якщо вони і створювалися, то зусиллями тих самих можновладців.

По-четверте, навіть з огляду на неіснування природніх чітких етнічних кордонів, деякі території за межами сучасної України, на яких українці зараз становлять меншість, не завжди були такими, і стали такими завдяки "їхнім" діям. Кривавим діям стосовно цивільного населення.

Якщо Москва щось і зробила, що у підсумку принесло користь Україні, то вона зробила це в своїх цілях. І того, що принесло багато шкоди, теж зробила. Так що не треба тут про "подарунки".
Olexa

Повідомлення Voditel » Чет листопада 11, 2010 12:08

ШАМПАНЬ написав: (гвинтокрил, гелікоптер),

Это два совершенно разных типа летательных аппаратов. Выйди из хутора посмотри та мир.))))
Зображення
Voditel
Член клуба

Повідомлення: 3464

Поперед.Далі

Повернутись до Круглый стол

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість